Hücrelerde oksidasyon oluştuğunda, oksidatif stres ve hücre hasarı meydana geldiği biliniyor. Bu durumu önlemek için antioksidanlar içeren besinler tüketmenin gerektiği bildirildi.
İşte hücreleri onaran bazı besinler:
– Yeşil çay: Tanin flavonoidi ile kalp, damar ve kanser hastalıklarına karşı korur. Metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur.
– Kırmızı üzüm: Resveratrol ve quarcetin sayesinde serbest radikalleri uzak tutar ve damar sağlığını korur.
– Tam tahıllar: Kolon, karaciğer, göğüs kanseri, cilt hastalıkları, Alzheimer ve artrit gibi hastalıklara karşı savaşır. B vitamini ve posa içerir. Sağlıklı beslenmenin temelidir.
– Kırmızı erik: Serbest radikalleri en çok absorbe eden besindir. Dejeneratif hastalıklar ve kanserle savaşır. Ara öğünlerde tüketilebilir.
– Havuç: Betakaroten içeriği ile kanser ve artrit hastalıklarına karşı etkilidir. Turuncu renkli meyve-sebzeler de aynı şekilde faydalıdır.
– Brokoli: Turpgiller grubundan olan bu sebze, indol ve betakaroten içerir. Akciğer, rahim, meme kanseri, kalp ve göz sağlığı için faydalıdır.
– Böğürtlen: Antosiyanidin ve elastin içeriği ile kanser hücrelerine ve enfeksiyonlara karşı korur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.- Domates: Likopin içeriği ile prostat, akciğer, kolon ve göğüs
kanserinin tedavisinde yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Sarımsak: Sülfürlü bileşikler içerir. Çiğneme veya ezme yoluyla ortaya çıkan bu bileşikler, kanser,
enfeksiyon ve kalp-damar hastalıklarına karşı korur.
– Ispanak: Katarakt ve yaşa bağlı göz hasarına karşı korur. Kalp-damar hastalıkları ve kanser türleri için faydalıdır.