Denizi bulunamayan Gümüşhane’de, elektrik için üretilen baraj göllerinde kurulan 28 tesiste yıllık 5 bin 500 ton kültür balığı üretimi gerçekleştiriliyor. Göl yüzeyine kurulan ağ kafeslerde yetiştirilen başta Karadeniz somonu, alabalık olmak üzere birçok kültür balığı, Rusya, Çin, Şili ve Japonya’ya ihraç ediliyor.
Türkiye’nin en hızlı akan çayları arasındaki Harşit Çayı üzerine kurulan Torul Baraj Gölü üzerinde yer alan 14 kafes-alabalık yetiştiriciliği tesisine 10 ila 30 gram arasında getirilen alabalıklar da burada 1 kilogram ağırlığa ulaşıncaya dek yetiştirilip, gelişmesi için daha sonra Karadeniz kıyısındaki diğer tesislere gönderiliyor. Buradaki tesislerde işlemleri devam eden balıklar, 3 ila 5 kilogram ağırlığa ulaşınca, Uzak Doğu ülkelerinin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihraç ediliyor.
DHA’nın haberine göre Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Ramazan Çolak Torul Baraj Gölü’nün balık üretimi için çok elverişli olduğunu söyleyerek şu bilgileri verdi: “Bu alabalıklar, bize yavru olarak 2 gram civarında geliyor. 500 gram veya 1 kilogram ağırlığa ulaşıncaya kadar burada yetiştiriciliğini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra Karadeniz’e indiriyoruz. Burada da yaklaşık 3-5 kilograma ulaşınca yurt dışına ihraç ediliyor. Bu balıklar taze olarak, ileri işleme teknolojisi ile fileto haline getirilerek ihraç ediliyor. Başta Rusya, Japonya, Şili ve bu sene yoğun olacak şekilde Çin’e ihracat yapıyoruz. Gümüşhane’de denizimiz yok ama balık üretimi yapıyoruz. Patentli Karadeniz Türk somonu ihracatı, 2022 yılında 1 milyar dolar civarındaydı. 2023 yılında 2 milyar dolar civarında bir ihracat yapıldı. Bu çiftliklerde, Karadeniz’in hırçınlığı, doğası ve suyunun temizliği ile yüzde 99 oranında doğal balık üretimi gerçekleştiriyoruz. Burada yerli ırktan ziyade daha çok Polonya ve Fransız ırklarını üretiyoruz. Torul Barajı da bu noktada temiz, berrak ve alabalık ile somona çok elverişli” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)